Wendbaarheid

Wendbaarheid is een vaardigheid van een onderneming als geheel en is de resultante van zowel harde (processen, instrumenten en methodieken) als zachte (mens) componenten op zowel individueel als collectief nivo. Binnen een wendbare onderneming is iedereen bekend en vertrouwd met zijn individuele rol en bijdrage aan de wendbaarheid van de organisatie. Iedereen is bekwaam om die rol uit te voeren en begrijpt bovendien op welke wijze zijn bijdrage onderdeel uit maakt van het grotere geheel. Wendbaarheid is dus vooral een kwaliteit bereikt door een getraind, gemotiveerd en gedisciplineerd team dat bestaat uit individueel competente teamleden.

 

Relevantiecorridor

Iedere markt wordt afgebakend door een bovengrens en een ondergrens. De bovengrens wordt gevormd door de nieuwste producten veelal gebaseerd op de nieuwste technologieën en trends. De ondergrens wordt gevormd door gedateerde producten waar bijna geen markt meer voor bestaat. Over tijd bewegen beide grenzen opwaarts en is het de bovengrens die de ondergrens mee omhoog trekt en zo ontstaat de relevantiecorridor.  Wendbaarheid is de vaardigheid die nodig is om te opereren op een zelf gekozen positie in de bewegende relevantiecorridor en om tijdig, weloverwogen en doortastend te kunnen overstappen naar nieuwe producten, diensten, markten en business modellen.

 

Wendbaarheidsgrafiek


 

Adaptum werkt op basis van  het onderstaande model bij het in kaart brengen en ontwikkelen van wendbaarheid van organisaties.

 

Wendbaarheidmodel

Cultuur

Cultuur in een onderneming kan gezien worden als de  ‘grootste gemene deler’ van de wijze waarop dingen in de praktijk gedaan worden in een onderneming samen met de kernovertuigingen die daaraan bewust of onbewust ten grondslag liggen. Cruciaal daarin is welk soort gedrag wordt beloond of juist niet. Waar wordt binnen de organisatie daadwerkelijk op gestuurd. Welke competenties en gedrag worden als waardevol gezien en welke vooral niet. Het gaat er dus om wat er in de praktijk daadwerkelijk gebeurt, niet wat erover wordt beweerd.  Vernieuwing en verandering zijn onlosmakelijk verbonden met wendbaarheid en daarmee is cultuur een belangrijke factor voor het vergroten van wendbaarheid. 

 

Leiderschap

Op alle niveaus in de organisatie is het noodzakelijk dat leidinggevenden werken vanuit de kernovertuiging dat de wereld continu verandert. Continuïteit van de onderneming is alleen mogelijk wanneer deze zich voortdurend aanpast aan de veranderende omstandigheden. De hele managementlijn dient deze boodschap consistent en consequent te communiceren, duidelijk te zijn over de keuzes die door de organisatie worden gemaakt en mensen te faciliteren en ondersteunen bij het leveren van hun bijdrage aan en in de veranderende organisatie.

 

Strategische wendbaarheid

Het vermogen om (potentieel) relevante ontwikkelingen tijdig te herkennen en doorgronden, huidige positie en opties te kennen, weloverwogen besluiten te nemen en vervolgens daadkrachtig en doortastend te effectueren.

 

Tactische wendbaarheid

Product Management en Innovatie Management zijn cruciale functies bij het systematisch realiseren van de keuzes gemaakt op strategisch niveau.

Verandervermogen

Het vermogen van de organisatie als geheel om naast de lopende business veranderingen te realiseren op vlak van producten / diensten, (productie-)processen en business modellen. Het verandervermogen wordt in hoge mate bepaald door het vermogen tot samenwerking tussen de verschillende disciplines / afdelingen binnen de organisatie samen met de dominante lijnen waarlangs vanuit het MT de organisatie wordt aangestuurd.

 

Merkwaarden

Merkwaarden zijn niet alleen belangrijk als basis voor klantloyaliteit maar zijn een onmisbaar kompas dat nodig is bij talloze beslissingen die op alle niveaus in de organisatie genomen worden : ‘wie zijn we, waar zijn we goed in en waar staan we voor’.

 

Leervermogen

Het traditionele deel van leervermogen betreft de mate waarin een organisatie als geheel daadwerkelijk individueel en collectief gebruik maakt van reeds beschikbare kennis, informatie en ervaringen in de organisatie. Een wendbare organisatie is daarnaast in staat nieuwe kennis, informatie en ervaringen te genereren door het verkennen van ‘onbekend gebied’ middels onderzoek en gerichte experimenten.

 

Mensen

Wendbare organisaties kunnen niet zonder wendbare mensen. Mensen die beseffen dat de wereld verandert en als gevolg daarvan de onderneming zich moet aanpassen. Mensen die begrijpen en omarmen dat op enig moment veranderingen binnen de onderneming ook  consequenties kunnen hebben voor hun positie in de organisatie. Mensen die dit zien niet als een bedreiging maar als een mogelijkheid zich verder te ontwikkelen en ontplooien.

 


 

 

Benieuwd wat Adaptum voor u kan betekenen?

Houden de vragen van de peinzende manager hierboven ook u al een tijdje bezig? Neem dan contact met ons op.
Wij gaan vrijblijvend met u in gesprek om te kijken naar de mogelijkheden om de wendbaarheid van uw organisatie verder te ontwikkelen.

Vraag vrijblijvend een gesprek aan

 

 

 

Madrigaalhof 5
2807 PL Gouda
info@adaptum.nl

Peter Stooker
06 - 53 64 70 46

 

Linkedin Peter Stooker

STEL UW VRAAG


 

 

LOCATIE


Copyright 2023 - Adaptum
Inloggen | Webbly - Design websites | Ziber - Mobiele website met CMS | Design by Pencilpoint | creatief in vorm & inhoud