Wendbaarheid: ontsnappen aan de zwaartekracht van de dagelijkse business

Het is vrijdagavond, de eerste avond deze week dat u thuis bent en onder het genot van een mooi glas wijn kijkt u terug op een lekker drukke week ondernemen. Een hele mooie opdracht gewonnen bij een nieuwe klant waarbij u uw grootste concurrent te slim af was en maarliefst 3 nieuwe offertes gemaakt waar ook muziek in zit, dat beloofd wat voor 2017. Als gevolg van die nieuwe belangrijke opdracht moest wel nog even de productieplanning worden aangepast en drie lopende opdrachten naar achter worden geschoven, die klanten waren niet blij maar na een goed gesprek tijdens een diner gingen ze toch akkoord. De mannen bij productie waren ook niet blij, weer overwerken, maar u heeft nog maar eens uw mantra uitgelegd: ‘no pain no gain’. Op woensdag nog naar een belangrijke leverancier geweest om te onderhandelen over betere prijzen en betalingsvoorwaarden. Donderdag nog op en neer naar Italië voor een afname van een nieuwe machine en vrijdag het laatste papierwerk gedaan vanwege de milieuvergunning die nodig is voor die nieuwe machine.

 

U herkent dit soort weken vast wel en daar is ook weinig mis mee, een week midden in de operationele dynamiek van uw onderneming.  Anders wordt het wanneer een jaar bestaat uit 52 van dat soort weken. In dat geval heeft u een jaar lang vooral IN uw bedrijf gewerkt en nauwelijks AAN uw bedrijf. Er was sporadisch tijd om eens goed te kijken naar wat er in de markt gebeurt, naar wat andere markt partijen nou precies aan het doen zijn, naar nieuwe productietechnieken, naar mogelijk nieuwe producten en diensten, naar mogelijke partnerships met uw belangrijkste leverancier, naar uw personeelsbeleid. De strategie is trouwens ook in onveranderde vorm en onaangeroerd blijven liggen waar die lag aan het begin van het jaar.

 

Wendbaarheid is een vaardigheid van de hele organisatie die niet vanaf de geboorte van uw onderneming als vanzelf in het DNA zit. De vaardigheid ‘Wendbaarheid’ is de resultante  van processen, methodieken en individuele vaardigheden van mensen die ontwikkeld en onderhouden moeten worden. Daarnaast vereist wendbaarheid ook enige discipline m.b.t. het periodiek uitvoeren van routines die horen bij wendbaar opereren van uw onderneming. Niet veel, maar wel met regelmaat. Met het ontwikkelen en onderhouden van de wendbaarheid binnen uw onderneming werk werkt u vooral AAN uw onderneming omdat die daarmee capabeler wordt om tijdig, weloverwogen en doortastend de bakens te verzetten.

 

Als u eerdaags weer eens zit te wachten bijvoorbeeld op een vertraagde vlucht in een troosteloze terminal blader dan eens door uw agenda en maak eens een schatting van de verhouding tussen IN en AAN de onderneming werken. De Return on Time van werken AAN de onderneming is potentieel vele malen groter dan werken IN de onderneming.  Hoeveel operationele ballen houdt u nu zelf in de lucht en wilt u ook al die ballen in 2017 zelf  eigenhandig in de lucht blijven houden? Ik hoop van harte dat het er in 2017 eentje minder gaat zijn!

 

 

jongleren jongleren